Primul pas cand vrei sa construiesti o casa. Firma sau meseriasi? Cateva preturi

Ti-am dat informatii utile despre ce trebuie sa stii inainte de a construi o casa iar astazi am revenit cu o completare la acel articol in care iti voi spune care este primul pas pe care trebuie sa il faci in momentul in care esti sigur 100% ca vrei sa incepi constructia casei. Pe langa asta iti voi dezvalui cateva secrete ce te vor ajuta sa obtii o casa bine facuta. Bonus, iti voi spune cat am platit eu pentru constructia unei case cu materiale de calitate.

Voi presupune ca ai gasit un proiect de casa care ti-a placut si ca ai contactat deja un arhitect care sa iti faca documentatia necesara. Daca inca esti in faza cautarii unui proiect interesant arunca un ochi si pe aceste proiecte de case. Asadar ai proiectul si doresti sa incepi constructia casei.

Primul pas este sondarea pietei. Trebuie sa stii cat te va costa manopera si materialele de constructii necesare. Nu vei afla niciodata pretul exact dar poti sa iti faci o idee destul de clara asupra costurilor. Sfatul meu este ca sa adaugi 20 % peste bugetul initial ce ti-a reiesit din sondarea pietei.

Asadar ai aflat cat te va costa casa. Stii un pret aproximativ al materialelor de constructii si pretul manoperei. Ce mai urmeaza?

Ai doua variante. Nu stiu ce vei alege, recent am postat un articol cu ponturi despre cum sa alegi constructorul casei tale. Vei afla secrete si vrajeli cu care constructorii te fac sa spui da si sa bati balma cu acestia. Pana atunci citeste mai jos despre cele doua variante clasice de constructori pentru casa ta.

Prima varianta presupune sa faci un contract solid cu o firma de constructii serioasa. De multe ori astfel de firme se ocupa si de documentatie. Clar ca nu degeaba dar au intrare mai bine decat tine pe la diferitele institutii.

A doua varianta este ca tu sa construiesti casa in regie proprie. Dupa ce ti-ai facut temele citind la greu informatie pe siteuri de profil poti angaja o echipa de meseriasi care sa-ti construiasca casa. Va trebui sa te ocupi de aprovizionarea cu materialele de constructii si de supravegherea lucrarii. Vei fi zilnic printre muncitori. Si treaba va merge struna, nu vor face greseli de executie( dirigintele de santier angajat de tine te va ajuta) si pretul pentru constructia casei va fi mai mic. Vei avea certitudinea ca materialele alese de tine chiar au fost folosite de catre mesteri. Evident trebuie sa fii acolo, altfel materialele zboara …….

Asadar esti gata sa incepi constructia casei. Bani ai, muncitorii i-ai tocmit, urmeaza doar sa demarezi lucrarea. Eu iti urez sa ai spor pentru ca de aici incepe greul. Trebuie sa te implici total. Nu te lasa coplesit de discursul meseriasilor sau a firmei de constructii cum ca se ocupa ei de tot. Chiar de te-ai inteles ca sa primesti casa la cheie tot trebuie sa fii permanent pe santier pentru a supraveghea lucrarea astfel incat sa se respecte contractul.

Cand doar receptionezi casa gata facuta, finisata la cheie, nu prea stii ce se afla pe dinauntrul peretilor. Au fost cazuri in care oamenii au dat o caruta de bani pe case construite din BCA, fara stalpi, centuri, buiandrugi si alte elemente de structura. In plus aceste case erau netencuite, avand la interior rigips placat pe mamaligi si la exterior polistiren placat, uneori chiar si fara a fi prins in dilburi de pereti.

In goana dupa un profit maxim multi constructori de case la cheie se preteaza la astfel de strategii iar cand iti mai fac si o reducere de cateva mii de euro ramai prins in mrejele acestora. Indiferent de reducerea facuta ai dreptul sa supraveghezi lucrarea. Nu sta in baza dirigintelui de santier care este, de multe ori, cumparat de catre constructor cu cateva sute de lei.

Acum sa iti dau si niste preturi valabile pentru constructia unei case cu etaj de 100 de mp amprenta la sol. Este chiar casa subsemnatului si tin sa te anunt ca am folosit cele mai bune materiale de constructii. Manopera nu am platit deoarece activez in domeniul acesta de multi ani si firma mea a fost executanta. Deci materialele au fost bagate doar la casa mea. Iata preturile valabile pentru constructia unei case in 2018:

  • Betonul de cifa B300 a costat 3800 euro
  • Otelul beton a costat 5000 euro
  • Caramida a costat 4000 euro
  • Lemnul a costat 5000 euro
  • Acoperisul cu tabla lindab a costat 3000 euro
  • Tamplaria din PVC salamander a costat 4500 euro
  • Alte cheltuieli cu materiale de constructii 2000 euro

Asadar, pentru o casa cu etaj, cu amprenta de 100 mp, cca 170 mp utili in total, costul a fost de … ( aduna si tu ca nu vreau sa am vreun soc). Voi reveni sa actualizez acest articol si cu costurile pentru finisaje. Repet doar ce am spus mai sus: am folosit materiale cu care unii ar face doua astfel de case pe care sa le vanda ulterior. Caramida Porotherm 30, OB de grosime peste ce a specificat proiectantul, fundatie cu doua grinzi a cate 6 bare de ob, inalta de 1 m fara a socoti elevatia care si aceasta are in jur de 1,3 m. Tabla de pe acoperis nu a fost din cea mai ieftina de vand anumiti montatori la pretul de 19 lei mp.

Nu e o lauda ce am spus mai sus. Doar am vrut sa te fac sa intelegi ca daca tot dai un ban,macar sa ai o casa buna si durabila. Nu crede oferte de genul 20 mii euro case la cheie. Poate ca vei obtine o casa dar zidurile vor fi din BCA de 15 cm zidit fara stalpi, fundatia va fi putin adanca, termopanele vor fi de cea mai proasta calitate, acoperisul va fi din cea mai subtire tabla care se va decoji in 3 ani. Iti recomand sa faci o casa pe care copiii tai o vor aprecia, nu vor baga buldozerul sa o darame.

4 thoughts on “Primul pas cand vrei sa construiesti o casa. Firma sau meseriasi? Cateva preturi

  1. Se vede ca ai cam luat teapa de scrii asa cv.Nu titi meseriasii vind materialele sau firme care fac asa cv .Sunt multe din ceea ce a-ti relatat care sunt exagerate.Eu detin o firma de constructii dar o data ce am semnat contractul de prestari servicii si aprovizionarea materialelor necesare nu mai am treaba cu beneficiarul decit in datile care trebuiesc facute platile.Si treaba iese la timp si de calitate fara ca beneficiarul sa stea linga noi.

  2. Din punctul meu de vedere cel mai bun mod de a alege firma de constructii este de a le cere portofoliul. Iar la firmele noi, fara portofoliu, sa fim atenti la contract.
    Firma pe care o recomand cu caldura este un antreprenor-general

Ai ceva de spus ? Lasa un un comentariu