Casele din lemn: Tot ce trebuie sa stii despre constructia acestora

Oamenii vor sa construiasca case cu pereti din lemn. De ce, avantaje si dezavantaje dar si alte informatii despre casele din lemn vei gasi in acest articol.

Putem afirma despre lemn ca este primul material de constructie folosit de om. Acest lucru este foarte usor de concluzionat deoarece este un material natural, foarte usor de procurat avand calitati statice si dinamice de exceptie.

Oamenii au remarcat inca din perioadele preistorice ca lemnul este usor si rezistent, flexibil si usor de prelucrat, calitati care l-au recomandat in constructia adaposturilor, constructia puntilor si nu in ultimul rand ca arme de vanatoare sau auto-aparare.
Pana in perioada moderna, pe parcursul istoriei, casele cu structura si pereti din lemn au fost depasite ca popularitate de cele construite din chirpici, caramida si beton, in special in partea europeana a lumii. Acest lucru s-a datorat vulnerabilitatilor pe care acest material natural le are, in ciuda celorlalte multe calitati care il recomandau.

Totusi, epoca moderna, cu ajutorul tehnologiei, a reusit sa „repare” aceste vulnerabilitati ale constructiilor din lemn, transformand cu totul perceptia despre acest material care are sansa de a trece cu eleganta prin istorie si de a ajunge cu adevarat un material al viitorului.
Sistemul de constructie al peretilor exteriori din lemn are in mod uzual urmatoarea componenta, de la exterior spre interior:

Astereala cu caroiaj/lambriuri din lemn sau tencuiala decorativa+termosistem, folie anti-condens, placi de OSB de minim 12mm, structura din cadre de lemn cu sectiune de 45×100-150mm si izolatie la interior, folie anti-condens, rigips, glet, vopsea.

Sa vedem cateva argumente pro si contra case cu pereti din lemn:

6 motive sa construiesti case din lemn

Timp redus de constructie. Timpul de executie al unei case din lemn este cu pana la 70% mai redus decat timpul de executie al unei case cu structura clasica de beton+caramida iar acest lucru poate fi de real folos atunci cand vrei sa te muti cat mai repede in noua casa. De asemenea, scurtandu-se timpul de executie, se scurteaza si perioada in care mobilizezi resursele materiale si umane, toate astea insemnand costuri mai reduse.

Rezistenta la seisme. Ca si in cazul metalului, flexibilitatea unei structuri din lemn inseamna protectie superioara in cazul unui cutremur, fata de structurile clasice din zidarie. Chiar daca si cele clasice raman in picioare, in cazul lemnului sansa de a scapa fara deteriorari este mai mare. O casa din lemn, ar trebui sa reziste fara probleme chiar si la cutremure peste 8 pe scara Richter.

Libertate arhitecturala. Este usor sa te „joci”cu lemnul si totusi sa nu te coste foarte mult. Arhitectural, cu cat este mai complexa forma exterioara sau interioara a unei casa, cu atat te va costa mai scump manopera iar timpul de executie va creste.
In cazul lemnului, usor+rezistent este combinatia cea mai buna daca iti dorest forme neconventionale, realizate rapid, cost scazut si durabilitate

Izolare termica buna. Coeficientul de conductivitate termica a lemnului este λ=0,15 W/mºC. Un coeficient excelent, daca e sa luam in calcul faptul ca betonul simplu are un coeficient de 1,1 iar caramida profilata 0,3-0,6.
Ce inseamna asta? Inseamna ca materialul este cu atat mai eficient termic cu cat acest coeficient este mai mic.
Structura unui perete din lemn, este compusa atat din lemn masiv, din placi de OSB, in interiorul peretelui folosindu-se izolatie performanta (celuloza sau vata bazaltica), fapt ce creste si mai mult eficienta termica a acestor pereti. Daca este construita dupa standarde, o casa cu pereti din lemn poate fi pana la de 7 ori mai eficienta decat o casa cu pereti din caramida.

Suprafata utila mai mare. Datorita peretilor mai subtiri, casele cu pereti din lemn reusesc sa iti „castige”cativa metri patrati de suprafata utila interioara, chiar daca la exterior suprafata este identica cu o casa clasica. Eficienta si la acest capitol!

Este ecologic. Lemnul este o sursa regenerabila de material, atata timp cat materia prima nu provine din exploatari abuzive, care depasesc rata de regenereare a unei paduri. Pentru prelucrarea sa, lemnul solicita foarte putina energie si resurse naturale. Acest material de origine naturala, la sfarsitul ciclului sau de viata este foarte usor de redat naturii, fara sa dauneze acesteia in vreun fel.

6 motive sa nu construiti case din lemn

Lipsa specialistilor. Spre deosebire de partea nordica a Europei, America de nord si o parte a Asiei, in tara noastra, casele din lemn au o popularitate scazuta, fapt ce duce la o lipsa de specialisti in domeniu. Structurile din lemn, daca nu sunt executate corect, dupa standardele internationale, pot duce la mari probleme de confort si siguranta, de aceea se cere o atentie deosebita in executie.

Rezistenta la foc. Lemnul, ca si material natural neprotejat, prezinta o sensibilitate ridicata la actiunea focului. In ultimele decenii, s-au dezvoltat tehnologii si substante care cresc rezistenta la foc, insa, neprotejat de finisaje, lemnul arde in mod invariabil.
Singurul mod in care lemnul poate fi protejat este prin finisaje interioare si exterioare, atent executate astfel incat in eventualitatea unui incendiu, focul sa nu intre in contact cu lemnul sau izolatia din interiorul peretilor.

Rezistenta la umezeala. Ca si in cazul rezistentei la foc, in mod natural lemnul retine apa si este afectat de aceasta. Lemnul uscat şi tratat are un raport greutate-rezistenţă si elasticitate optim.
Atunci cand este umed sau chiar ud, acest raport se modifica foarte mult, lemnul fiind mai putin rezistent. De asemenea, are si o greutate mai mare incarcand structura, riscand ca aceasta sa nu se mai auto-sustina. In afara de problemele de rezistenta un lemn umed atrage mucegaiul si daunatorii, care il vor afecta structural, in timp.

Izolare fonica. Sistemul peretilor din lemn asigura o izolatie fonica cel mult medie, mai ales la peretii interiori.

Pretul. In ciuda perceptiei generale asupra caselor din lemn, acestea nu sunt mai ieftine decat casele din zidarie. Mai ales la noi in tara, orice casa din lemn placata cu polistiren la exterior si finisata la interior, ca orice casa clasica, se poate numi casa de locuit. Adevarul este ca majoritatea caselor din lemn construite in Romania sunt sub standardele de calitate ale Uniunii Europene.
In lumea puternic occidentalizata, casele din lemn sunt percepute ca o varianta mai buna calitativ, mai eficienta energetic, mai ecologica si mai frumoasa fata de casele din caramida/BCA/beton, iar pretul este de cele mai multe ori mai mare.

Calitatea lemnului. Cel mai important aspect in constructia de case cu pereti din lemn este calitatea materialului. Prin calitate intelegem lipsa defectelor, uscare corespunzatoare si tratare adecvata impotriva umezelii, focului si daunatorilor. Respectarea acestor parametrii creste pretul de constructie peste nivelul cu care suntem obisnuiti in Romania.

Asadar fie ca sunteti hotarati sau nu sa construiti case cu pereti din lemn noi ne-am facut datoria si v-am informat despre acest tip de locuinte. Decizia de a construi o casa din lemn o puteti lua doar dumneavoastra.

2 thoughts on “Casele din lemn: Tot ce trebuie sa stii despre constructia acestora

  1. Buna ziua!

    As construi o casa pe structura de lemn, dar am indoieli si ma intreb cum pot fi sigur ca materialele (structura de rezistenta, in mod deosebit – stalpi, grinzi) sunt de calitate corespunzatoare si tratate corespunzator (ignifugare, hidrofugare, aseptizare, etc)?

    Multumesc!

  2. Buna ziua Gheorghe, intrebarea ta este foarte buna, pot sa-ti dau un raspuns (probabil subiectiv, eu sper obiectiv); suntem in proces de cautare firma care sa ne construiasca o casa din lemn, am reusit sa gasim si proiectul si firma si, la intalnirea cu directorul firmei am pus si noi multe intrebari printre care si intrebarea ta; raspunsul a fost o invitatie in atelier si acolo am vazut cum se trateaza lemnul, (lemn care este importat din Germania, Austria sau Cehia fiindca romanii nu vand lemn de calitate in interiorul tarii, din pacate).
    Daca crezi ca te poate ajuta, iti las adresa mea de mail (nu stiu daca am voie sa las adresa sau nr de tel. al firmei de care vorbesc) si pot sa-ti dau mai multe detalii in privat: ( ionel.f.lupan@gmail.com )
    Cu respect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *