Tigla metalica sau clasica pe acoperisul casei tale?

Acoperisul casei nu este un acoperis bun daca nu este si durabil. Nu exista, sau nu ar trebui sa existe, concesii cand vine vorba sa alegi sistemul de acoperis pentru casa ta. Trebuie sa te orientezi spre calitate, ca doar nu schimbi acoperisul o data la cativa ani, ca pe zugraveala sau ca pe mobila. Nu, odata ales acoperisul,trebuie sa treaca zeci de ani inainte de a mai schimba ceva.

Dar, ce sistem de acoperis sa alegi? Sa fie tigla clasica sau tigla metalica? Am incercat sa sintetizez cateva dezavantaje dar si cateva avantaje ale fiecarui sistem de acoperis dintre cele doua. Sper sa iti fie mai usor sa il alegi pe cel pretabil tie.

Ah, am uitat sa precizez ca acest articol se adreseaza proprietarilor de case. Daca locuiesti la apartament si nu ai in plan sa construiesti o casa …. Nu stiu ce sa zic dar, in batalia dintre apartament versus casa, cea de-a doua varianta intotdeauna castiga. In linii mari, datorita dimensiunii mult mai intinse si mult mai avantajoase, casa este o alegere perfecta pentru orice familie. Dar sa revenim la disputa dintre tigla clasica si cea metalica – care sa fie, oare, mai buna pentru acoperis? Pe cand unele dintre ele dispun de anumite caracteristici si beneficii, altele te binedispun intr-un alt mod. Dar sa vedem niste caracteristici.

Acoperis din tigla metalica. Daca ne uitam strict spre partea cu manopera, tigla metalica are un pret mult mai avantajos, intrucat poate fi foarte usor de montat. O poti face chiar si tu. Uite aici cum se monteaza.

Deci, poti realiza chiar tu amplasamentul, cu putin efort si cu putina grija. Mai mult decat atat, tigla metalica este mult mai durabila, avand o rezistenta crescuta si o greutate care face ca intregul acoperis sa aiba o greutate scazuta, in comparatie cu alternativele gasite pe piata. Ca tot veni vorba despre greutatea unui acoperis din tabla tip tigla, nu putem omite nici faptul ca executia acoperisului din lemn nu necesita o constructie super solida. Deci, bani mai putin la materiale. Ramai cu noi pentru a vedea, structural, principalele avantaje:

 • Greutate scazuta (aproximativ 4,5 kilograme per metru patrat)
 • Durabilitate crescuta, datorita sistemului de prindere foarte eficient
 • Tiglele metalice de calitate pot rezista pana la 60 de ani
 • Invelitoare realizata din otel zincat la cald
 • Culoarea tiglei metalice este realizata prin substante capabile sa reziste in orice situatie

Cu toate ca tigla metalica dispune de un set de avantaje foarte atractiv, exista si un set de dezavantaje, dintre care amintim:

 • Nu dispune de abilitatea de a fi termorezistenta
 • Este necesara o atentie sporita la detalii
 • Atunci cand o placa se deterioreaza, este foarte greu de facut schimbul cu o alta noua
 • Chiar daca totusi se schimba o foaie de tabla, se va vedea diferenta de nuanta
 • In ciuda substantelor care protejeaza culoarea, in timp intervine procesul de decolorare

 

Tigla clasica pe acoperis

Unul dintre principalele avantaje ale tiglei clasice este durabilitatea, putin mai mare decat in cazul tiglei metalice. Astfel, cu ajutorul acestor tigle, acoperisul casei tale va ajunge chiar si la la 100 de ani fara a fi schimbat. Aditional, culoarea de pe fiecare placa va fi cu mult mai pregnanta o perioada mult mai mare de timp, dat fiind faptul ca nu se va decolora de la puternicele raze ale soarelui. Evident ca sunt si exceptii, de regula tiglele de calitate indoielnica cumparate la preturi mici.

La fel ca in orice alt caz, si tiglele clasice dispun de anumite dezavantaje, respectiv:

 • Greutatea unei tigle clasice este foarte mare, ajungand  la 10 kilograme per bucata
 • Procesul de montare este mult mai dificil
 • Procesul de curatare a apei de ploaie este mai lent
 • Ai nevoie de un acoperis zdravan care sa iti sustina tonele de tigle montate
 • Per total, totalitatea costurilor sunt mai ridicate.

Asadar, la final, este cazul sa te decizi: vrei un acoperis din tigla clasica sau un acoperis din tabla tip tigla?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *