DIY. Cum construiesti un semineu functional cu focar inchis

Exista sute de modele de seminee, care de care mai frumoase. Inainte de a va prezenta cum se construieste un semineu din rigips care sa fie functional iata cateva aspecte de retinut, pe baza carora va veti alege semineul :

  • Gasiti pe piata seminee incastrabile incepand de la 700 de lei
  • Unele seminee arata ca niste sobe din tabla avand rolul mai mult decorativ
  • Nu semineul din rigips incalzeste camera ci aerul care intra in hota semineului prin partea de jos si iese prin grilele de deasupra
  • Pot fi si seminee hibride care sa poata acumula caldura in partea de jos ( trebuie ca focarul sa fie inconjurat din samota) dar care sa si incalzeasca aerul prin sistemul de recirculare al aerului
  • Atentie la cine va construieste semineul. Poate lua foc din cauza supraincalzirii sau va poate imbolnavi daca nu este izolat corespunzator.

Astazi voi arata cum am construit un semineu din rigips care da caldura prin sistemul de recirculare naturala a aerului. Nu este primul dar fiind un model simplu m-am gandit ca veti prinde mai bine ideea de a construi singuri unul.

Totul incepe cu achizitia unui semineu. Cel din imagine este cumparat din Dedeman la pretul modic de aproximativ 1100 de lei. Daca doriti ceva mai special, pentru o suprafata de peste 30 mp, va recomand sa cumparati seminee incepand cu 900 de euro. Dar si modelul acesta este frumusel si da si caldura destul de multa.

Stabiliti locul unde doriti sa il amplasati, evident ca aproape de un horn, apoi incepeti sa ganditi modelul, trasati liniile si incepeti treaba. Nu trebuie sa aveti neaparat un laser, cum folosesc eu, pentru a face un semineu din rigips dar obligatoriu va trebuie un boloboc de marime medie.

Totul porneste cu trasarea liniilor. Puneti semineul pe pozitie si incepeti sa ganditi cum o sa fie modelul.

Tineti cont de horn. Trebuie sa fie un cos de fum cu tiraj mare, avand distanta interioara de minim 20 pe 20 cm. In mod normal gaura hornului trebuie sa fie perpendiculara cu centrul semineului dar, in cazul meu, hornul fiind undeva pe colt a trebuit sa ma las putin spre stanga cu aplasarea semineului. Asta ca sa nu il construiesc prea pe partea dreapta.

Odata trasate liniile se face structura din rigips. Fiind un model simplu nu ar trebui sa va dea batai de cap. Tineti cont ca va trebui sa captusiti cutia semineului cu vata cu insertie de folie din aluminiu de 10 cm pe toate laturile si ca trebuie sa aveti o distanta minima intre vata si semineul din fier de 10 cm. Asadar undeva la 2o de centimetri pe toate laturile.

Obligatoriu se folosesc placi din gipscarton roz cu rezistenta la incendiu. De asemenea recomand ca profilele UD si CD sa fie de calitate. Daca nu stiti ce materiale sunt necesare pentru a face lucrari din rigips iata un articol destul de informativ.

In mod normal o placa de rigips de 260 pe 120 cm nu va ajunge pentru constructia unui semineu integral din rigips. Va sunt necesare aproape doua placi.

Dupa cum ati vazut, la partea de sus a semineului se face un mic tavan cu inclinatie pentru dirijarea caldurii.

Cutia semineului fiind gata se incepe captusirea cu vata. Neaparat vata cu folie de aluminiu deoarece aluminiul respinge caldura si o dirijeaza catre grila de deasupra, cu ajutorul aerului venit pe la partea de jos a semineului.

Vata se fixeaza cat mai bine de peretii semineului iar pe imbinari se aplica folie autoadeziva din aluminiu.

Focarul fiind captusit cu vata se introduce semineul cumparat in cutia recent facuta. Nu trebuie sa atinga de rigips pe margine ci trebuie lasata o distanta de minim 5 mm.

Dupa cum vedeti la baza semineului este un cofrag. Acesta va fi umplut cu beton peste care va fi placata gresie.

Aerul rece va intra in semineu pe la partea de jos . Se vede folia daca priviti cu atentie.

Se continua captusirea cu vata. Eu am optat pentru vata de la Isover. Cea de la Ursa se cam destrama.

Reamintesc ca trebuie folosita banda de aluminiu pentru a lipi bucatile de vata intre ele.

Acum se fixeaza tubul de evacuare a fumului. Acesta este din inox si datorita faptului ca hornul este putin decalat a fost nevoie sa fie flexibil. Tubul se fixeaza cu un colier la partea de jos iar la partea de sus se poate etansa cu un adeziv rezistent la temperaturi. Eu am folosit CM 17 de la Ceresit.

E timpul sa facem proba semineului si sa aprindem focul. Am folosit cateva hartii si surcele. Scopul este sa se vada daca trage bine si daca iese fum pe undeva.

Se pare ca functioneaza perfect :*

Dupa cum vedeti a aparut un profil care ne arata unde va fi grila principala de caldura. In dreapta, pe lateralul semineului va mai veni inca o grila, mai mica. Aceasta are rolul de a prelua o parte din aerul cald inainte de a ajunge la grila principala dar si rolul de a spori tirajul spre aceasta.

Cam asa arata. Vata nu atinge de horn. Am mascat doar adezivul CM 17 cu banda de aluminiu. Este pur estetic.

Este momentul sa punem capacul acestui semineu din rigips. In fara de locul unde va veni grila de aer cald trebuie pusa vata si pe spatele acestui capac. Cum nu se poate pune dinainte am ales sa o lipesc de placa de rigips cu banda din aluminiu. Deci in spatele capacului exista vata.

Cam acestea au fost etapele construirii unui semineu. De aici inainte dvs alegeti cum sa il decorati. Eu l-am gletuit iar focul arde foarte frumos si semineul face caldura.

Aceasta a fost toata povestea. Sunt sigur ca ati dori sa vedeti si rezultatul final al lucrarii. Daca voi avea acordul propietarilor o sa va arat si ce a iesit. Retineti ca la aceasta lucrare am avut de construit doua seminee din rigips. Celalalt semineu arata altfel si este mult, mult mai interesant. Mai reveniti pe blog pentru a il vedea si pe acesta.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *