Vrei panouri radiante cu infrarosii la incalzirea locuintei? Afla avantaje si dezavantaje aici
Daca ai ajuns si aici cautand informatii despre panouri radiante cu infrarosu iti spun din start ca acest articol nu este unul de recomandare pentru un anumit produs si nu ma intereseaza ce marca de panou radiant vei cumpara si nici de la cine.
Scopul acestui articol este acela de a face lumina in cazul acestor panouri radiante si a afla cat de eficiente sunt. Probabil esti satul de cate laude primesc aceste panouri, de la diverse persoane sau site-uri web, care nu vor altceva decat sa te faca sa cumperi panoul respectiv. Asadar ramai aici pentru informatii pe care nu le poti gasi in alta parte. Vei afla cat curent electric consuma, cat costa panourile radiante cu infrarosu, cum se monteaza un astfel de panou si vei avea ocazia rara sa vezi din ce este compus un panou radiant cu infrarosu. Da, am desfacut un panou radiant, chiar unul destul de scump, pentru a vedea din ce este asamblat.
Ceea ce vei vedea in continuare este pur experienta mea cu aceste panouri radiante. Eu am facut instalatia electrica, eu am amenajat locuinta respectiva creand conditii bune de utilizare pentru aceste panouri cu infrarosii, izoland-o cu vata minerala caserata, eu am montat panourile radiante in functie de recomandarea producatorului, eu am stat langa contorul electric sa vad cat consuma. Asadar ia-ti un ceai si sa incepem.
Ce sunt panourile radiante
Panourile radiante sunt niste dispozitive electrice care functioneaza pe principiul radierii de infrarosii, incalzind corpurile din jur. Practic, acestea au incorporata o rezistenta electrica care odata alimentata cu energie electrica emite raze infrarosii invizibile ochiului uman, aceste raze incalzind corpurile din jur si implicit camera respectiva. Principiul nu este nou, a fost descoperit in anul 1800 de Sir Frederick W. Herschel atunci cand a demonstrat existenta radiatiei luminoase in afara spectrului vizibil al luminii. Producatorii actuali doar au imbunatatit aceste panouri radiante, facandu-le mai economice. De aici vin si diferentele de preturi, probabil.
Panourile radiante nu necesita intretinere si pot fi montate fara autorizatii sau alte documente. Le gasiti pe piata sub denumiri ca: SunJoy, EcoJoy, ElectricSun, EcoSun, Prima. Toate denumirile acestor panouri te duc cu gandul la soare 🙂 . Cei care le fabrica spun ca folosesc acelasi principiu. Vei citi pe la ei ca aceste panouri vindeca si anumite boli, nu stau sa le enumar aici, insa sa fim seriosi si sa ne focusam strict asupra incalzirii. Cred ca efectul miraculos al acestora este strict marketing.
Preturi panouri radiante
De ce unele costa mai putin si altele mai mult! In imaginea de mai jos ai o factura cu costul final al panourilor radiante folosite de mine in acea locuinta. Nu sunt cele mai ieftine panouri dupa cate se pare. Insa beneficiarul a dorit sa comande cele mai scumpe panouri crezand ca astfel sunt si cele mai bune. Din cate am studiat,la firmele care vand astfel de panouri exista si variante mai ieftine, mult mai ieftine. Dar oare sunt la fel de eficiente?
In mod normal un produs mai scump are anumite avantaje fata de un produs care face aceeasi treaba dar la un pret mai mic. In cazul panourilor radiante diferentele de preturi sunt foarte mari.
Panourile radiante chiar fac caldura?
E un mod de a zice, ele radiaza caldura. Daca stai sub ele mai mult de 5 minute simti ceva de genul ca atunci cand stai prea aproape de soba. Sau ca atunci cand te bate soarele in cap vara. Per total trebuie sa stii ca aceste panouri chiar incalzesc locuinta si mentin un ambient placut inauntru.
Cat curent electric consuma panourile radiante pentru o casa/apartament.
Ei aici sa te vad, esti pregatit pentru a plati factura la energie electrica?! Ca orice aparat pe care il bagi in priza aceste panouri radiante sunt consumatori de curent. Intr-o ora, pornind de la temperatura de 20 de grade, setate sa urce pana la 23 de grade, panourile dintr-o locuinta de 50 mp au consumat 2 kwh.
Cand afara erau 8 grade celsius iar panourile radiante au fost setate sa tina o temperatura de 22 grade celsius, pe perioada a 10 ore, panourile au consumat 20 kwh. Estimez ca pentru un apartament cu doua camere aceste panouri radiante cu infrarosu consuma cca 30 kilowati pe zi. Adica 15 lei pe zi, 500 lei pe an. Atentie insa, nu am testat consumul cand afara erau geruri de – 20 grade. Probabil ca in acele zile consumul s-ar dubla.
De notat ar mai fi si faptul ca panourile montate de mine au consumat mai mult curent decat producatorul a specificat. De exemplu, am avut 6 panouri radiante Sunjoy, care impreuna insumau 3,7 kilowati. Normal ar fi fost ca pornite toate odata consumul sa fie de 3,7 kwh. Dar eu am avut 4,5 kwh. Probabil pana se incalzeau aveau acest consum, cert este ca odata stabilizata temperatura, termostatul declansa destul de rar.
Valabil si in cazul celorlalte metode de incalzire a locuintei dar in special pentru panourile radiante cu infrarosii: locuinta trebuie sa fie termoizolata perfect. Nu trebuie sa existe pierderi de caldura. Recomand termoizolarea exterioara cu polistiren sau vata de minim 10 cm. In cazul in care sunt montate la apartament este imperios necesar ca si vecinii sa-si incalzeasca locuintele. Altfel vor exista pierderi mari si costurile cu electricitatea vor fi chiar si cu 50% mai mari.
Cum se monteaza un panou radiant
Montajul este atat de simplu incat nici nu m-am mai deranjat sa fac poze, doar o sa explic modalitatea pe care eu o cred cea mai usoara. Fiind radiante, aceste panouri trebuie sa fie plasate in centrul incaperii, pe tavan, astfel incat sa aiba eficienta maxima. Daca este vorba doar de un panou, acesta trebuie amplasat fix in centru, cu latura mica perpendiculara cu fereastra. Daca se opteaza pentru doua panouri se amplaseaza tot pe centru camerei dar impartite astfel incat latura mica sa nu depaseasca in metru de la perete. Fiind doua bucati se va porni cu primul dintr-o directie si cu celalalt din directia opusa. Probabil vor ramane cativa centimetri intre ele, in centrul camerei.
Ai nevoie de o masina de gaurit, o surubelnita, o ruleta si de un creion. Masoara distanta pana in centrul camerei, amplaseaza panoul jumatate intr-o parte a semnului- jumatate in partea cealalta. Il pui la rece pe tavan, dai semne unde vor veni gaurile, dai gauri pentru dibluri si apoi prinzi panourile radiante in suruburi. Apoi faci conexiunea la retea. Ideal ar fi sa tineti cont de amplasarea panourilor daca renovezi sau amenajezi casa si sa tragi traseu electric separat, chiar in coltul unde se va lega panoul. Este mai estetic.
Nota: Iti recomand sa urmezi instructiunile de montaj primite la cumpararea panoului radiant pe care il vei cumpara. Fiecare firma are politica ei cu privire la garantie si nu as vrea sa o pierzi din cauza mea.
Cum arata la interior un panou radiant
Spre a-ti satisface curiozitatea am demontat un astfel de panou si iata cum arata…….
Cum te simti intr-o casa incalzita cu panouri radinate?
E adevarat ca emana radiatii benefice? Producatorii spun ca sunt ioni. Sincer, nu am simtit ionii cum ma fac sa ma simt mai bine. Dar trebuie sa recunosc ca in incapere persista un alt aer fata de cel cu care suntem obisnuiti. Un aer mai respirabil as zice.
Se merita sa te bazezi doar pe panouri radiante in timpul iernii? Mai corect formulat ar fi: Se merita sa te bazezi doar pe energie electrica daca vrei incalzire pe timpul iernii? Daca esti la apartament stii bine ca fara curent electric nu functioneaza nici centrala termica pe gaz, nici alt aparat. Deci in caz de avarie tot in frig vei sta. Insa problema avariilor este foarte putin probabila si stim cu totii ca nu dureaza multa vreme. Cel mai arzator este pretul energiei electrice care tot creste. Daca ar ramane la 50 de bani pe kwh ar fi acceptabil. Altfel panourile radiante devin costisitoare.
Daca locuiesti la casa nu ar fi rau sa ai o centrala termica. Sau maca o soba pe lemne. Nu se stie niciodata unde va ajunge tehnologia, tot ce stim este ca pretul combustibililor este acela care spune daca sa cumparam sau nu panouri radiante cu infrarosu. Iar in cazul caselor aceste panouri nu sunt foarte populare. Cel mai adesea sunt folosite ocazional.
Sper ca nu te-ai plitchisit citind acest articol. Daca ti-am fost de folos inseamna ca vei mai reveni pe acest site. O apreciere folosind butoanele colorate de mai jos mi-ar fi de mare ajutor. Zi minunata sa ai!
As vrea încălzire la casa cu panouri radiante.casa are termopane , izolație exterior polistiren 10 cm, zidurile din cărămidă arsă de40 cm(zidul cu tencuiala),placata interior cu rigips, acoperită cu țiglă și tavan cu pământ și trestie ca la țară.suprafata totala a camerelor fara ziduri 70 mp.Am uitat înălțimea 235 cm.Va rog cineva să mă lămurea scă.Multumesc anticipat
Bună ziua! Aveți nevoie de o putere instalata de aproximativ 4 kw. Însă, dimensionare corectă a panourilor radiante se face separat pentru fiecare cameră în parte, astfel că am fi avut nevoie de dimensiunile fiecărei camere. Însă, vă puteți calcula singur necesarul de panouri radiante/cameră
PENTRU O CAMERA DE 11MP,SUPRAFATA DE INCALZIT .CE TABLOU SI DE CITI KWh,SA CUMPAR?
Cel mai important lucru pentru care am intrat aici. Costul.
15 lei pe zi nu înseamna 500 lei pe iarna
Eventual 450 lei pe luna de iarna. Daca încalzim 5 luni, avem deja consum de 2250 lei