Lipire polistiren extrudat cu adeziv tip spuma poliuretanica

La interior, pentru a izola termic, se poate placa polistiren pe tavan. Si cum nu vrem ca tavanul sa se lase prea mult este bine sa placam polistiren extrudat in locul polistirenului expandat. Intr-adevar este mai scump polistirenul extrudat dar are o densitate mai mare si este mai rigid. Adica o placa de extrudat de 3 cm face cat o placa de polistiren expandat de 7-8 cm. Cum lipim polistiren extrudat pe tavan din OSB. Sinteza.

Ne asiguram ca tavanul din osb este solid
Daca este facut cu mult timp in urma trebuie sa amorsam tavanul
Desfacem baxul de polistiren si il pregatim de placat
Incepem placarea polistirenului punand adeziv pentru polistiren(tip spuma) pe fiecare placa
Pana la intarire se fixeaza fiecare placa de extrudat in cateva autofiletante
Dupa terminarea placarii se asteapta doua ore inainte sa se scoata autofiletantele
Se prepara adeziv si se da un strat armat cu plasa de fibra de sticla
Dupa uscare se gletuieste tavanul ce are lipit polistiren pe tavan
Se finiseaza, slefuieste si varuieste tavanul ce l-am placat cu polistiren

Sa vedem, pe larg, cum trebuie sa lipim polistiren pe tavan din osb

Pentru cine este interesat, un tavan placat cu placi de OSB este foarte solid si rezistent la intemperii. De obicei recomand placarea de rigips pe tavan daca s-a placat inainte un strat de placi de osb. Dar in loc de rigips cu izolatie de vata minerala sau bazaltica,  putem placa polistiren pe tavan si obtinem un tavan solid dar si izolat termic si fonic. Din experienta va spun ca intr-o camera unde tavanul este din polistiren extrudat vara este racoare si iarna cald. Sa incepem lucrarea.

Inainte de toate verificam polistirenul cumparat sa nu aiba defecte. Placile defecte le dam deoparte si le vom folosi la margine sau ca bucati de completare. Punem pe tavan la rece fiecare placa de polistiren, pentru a ne da seama cum se incadreaza.

Cu un pistol pentru spuma poliuretanica aplicam adeziv pentru polistiren exact ca in fotografia alaturata. Sper ca nu va gandeati ca o sa lipim polistiren pe tavan folosind adeziv clasic cum ar fi CM 9, Cm 11, Adeplast Polistirol sau Polifix! Nu. Lipirea polistirenului pe tavan si pe lemn in general se face cu adeziv tip spuma, de exemplu Ceresit CT 84. Tot cu CT 84 se poate lipi polistiren pe rigips.

Metoda de placare este ca si la polistirenul clasic, adica tesut. Dupa lipirea fiecarei placi , pana la intarire, o sa fixam polistirenul de tavanul din osb cu cateva autofiletante. Acestea au rolul de a fixa placa pana se va intari adezivul. Adica cca doua ore.

Astfel terminam de pus polistiren pe tavan si urmeaza celelalte manopere,  in functie de dorinta dvs. De exemplu, pe acest tavan pe care am lipit polistiren putem da cu adeziv, cu glet sau chiar putem pune lambriu din lemn sau PVC .

Concluzionand despre lipirea polistirenului pe tavanul din OSB trebuie sa spunem ca trebuie lipit un polistiren de calitate folosind un adeziv de polistiren recomandat.

Ai ceva de spus ? Lasa un un comentariu