De ce apar fisuri si crapaturi pe pereti
Nu cred sa existe locuinta unde sa nu fie macar o fisura. Crapaturile nu tin cont de nicio regula si apar cand nu te astepti. O sa va spun cateva cauze care duc la aparitia fisurilor in pereti. Daca vreti sa aflati de ce apar fisuri pe pereti cititi in continuare.
O prima cauza este vechimea peretilor. Orice perete are o perioada de garantie dupa care incepe sa se degradeze. Daca locuiti la apartament la bloc trebuie sa puneti fisurile pe baza vechimii imobilului. Probabil ca atunci cand s-a construit nu erau materiale de calitate sau poate (adica sigur)erau alte tehnici de executie care functionau pe deviza : cat mai multi metri cu atat mai bine. In multe apartamente se dadea cu glet de ipsos fara sa se mai tencuiasca sau daca se tencuia se facea doza foarte slaba.
Daca aveti o casa nou construita si au inceput sa apara fisuri, atunci e o problema. Este posibil ca fundatia casei sa nu fi fost proiectata pentru tipul de sol pe care se afla, astfel ca sub greutatea zidurilor incepe sa se lase. Si daca se lasa fundatia automat ca se formeaza o tensiune pe tencuiala si implicit pe glet.
Este posibil, deasemenea, ca atunci cand ati tencuit sa nu fi pus doza potrivita de mortar. Sau poate atunci cand ati gletuit ati omis sa mai puneti si plasa din fibra de sticla. Aceasta plasa din fibra de sticla este esentiala pentru pereti reducand, chiar si la casele mai vechi, riscul de aparitie al fisurilor (fisurile care se vad, pentru ca sub stratul de glet tot vor fi) cu peste 90%.
In cazul in care totusi au aparut fisuri si daca ati pus deja plasa pe pereti, acest fapt se poate datora urmatoarelor:
Gletul dat avea termenul de valabilitate depasit
Gletul dat nu a fost amestecat bine
Gletul dat a fost dat in straturi prea groase
Gletul si varul au fost aplicate la o temperatura care nu este recomandata de catre producator.
Concluzie! Nu lasati fisurile sa va acapareze locuinta. Daca mai reveniti pe aici o sa aflati si cateva metode de a scapa de ele.